Cuba og Havana

Cuba er et land som de fleste mennesker drømmer om at besøge mindst en gang i deres liv. Hemmingway og hans cubanske cigarer, mojitos og salsa-dansende skønheder vækker billeder i de fleste menneskers sind.

At der på Cuba ligeledes er fascinerende smukke gamle byer, klassiske amerikaner-biler, fantastiske strande, isolerede fiskerlandsbyer og revolutionsmyter gør ikke landet mindre romantisk. Cuba er dog en noget anderledes mundfuld end man umiddelbart skulle forvente. Her er ligeledes hemmeligt politi, rationeringer, restriktioner, udgangsforbud og propaganda overalt. Men en rejse til Cuba er en oplevelse, og de færreste Cuba-rejsende har ens indtryk af deres besøg.
De fleste rejsende til Cuba besøger naturligvis hovedstaden Havana samt en eller flere byer på øen, oftest i forbindelse med en afsluttende
badeferie. Santiago de Cuba er landets næststørste by, fuld af salsa og
tropisk stemning.

Trinidad er historisk og smuk med fantastiske strande. Pinar del Rio er cigar-land med smukke kalkstensbjerge. Varadero er det mest u-cubanske og en isoleret charterby. Bayamo er den første spanske beboelse på Cuba, Cienfuegos en fransk inspireret by, begge steder hyggelige småbyer med mulighed for lidt tropisk idyl.

Indtryk

Cuba er en blanding af benhård betonkommunisme og caribisk afslappethed. Cuba overrasker negativt ved første indtryk da landet er undertrykt på alle områder, men når man først har accepteret spillereglerne kan Cuba nydes er Cuba et fascinerende sted omend det overrasker markant. Cuba er ikke lutter sorgløshed og billig rom.

Rejseveje
De fleste individuelt rejsende ankommer til Havanas internationale
lufthavn.

Kommunikation
Cuba er spansktalende, men en del mennesker kan lidt gloser på engelsk

cuba-kop

Havana

Havana, eller på spansk, Habana, er byen som de fleste mennesker drømmer om at besøge en dag. Byen er for mange symbolet på Cuba, på selve den latinske kultur, salsa-dans, caribisk musik, smukke kvinder, kæmpe cigarer, fantastisk rum, pirater og mafiabosser, Hemmingway, spansk storhed og meget mere.

Havana har også alt dette, men i noget anden form end forventet. I Batistas tid, før revolutionen, var Havana Amerikas legeplads, mafiabosser og alfonser, rom, kvinder og cigarer flød i store mængder gennem byens gader. Revolutionen gjorde en brat ende på dette løsslupne liv, og Havana blev revolutionens centrum. I dag er Havana en fantastisk smuk by i et helt fantastisk forfald.

La Habana Viejo

Mange mennesker tager til Havana for at slentre i den gamle bydel, forbi de kendte plazaer, kirker og barer. Steder som man da også skal se. En gåtur gennem bydelen vil, alt efter din rute naturligivs, føre dig forbi Catedral de San Cristobal de la Habana, Plaza de Armas, Plaza Vieja, Capitolio Nacional, Parque Central samt den berømte Hemmingway-bar, La Bodeguita del Medio. Der er naturligvis masser af museer og interessante bygninger over hele bydelen. Tag en tur og se
hvor vinden fører dig hen.

Habana Viejo som bydelen hedder på spansk er dog under restaurering, og er efterhånden blevet temmelig kunstig i den forstånd, at nok er bydelen smuk uden at det er falsk, men eksempelvis de cigar-sælgende farverige sorte kvinder er ansat for at skaffe turist-dollars til staten, og bydelen er proppet med jineteros og jineteras, altså lommetyve og ludere for at bruge et kendt udtryk i omvendt rækkefølge. De mandlige jineteros er ulidelige, de følger dig overalt, og så godt som hver en mand der henvender sig til dig i den gamle bydel, og faktisk over hele byen, er en jinetero. Afvis dem
med det samme. De kvindelige jineteras er lettere at afvise, men bare husk at ægte kærlighed er ikke den primære årsag til at mænd bliver
antastet.

Centro Habana

Bydelen der for mig er det ægte Havana, endeløse rækker af prægtige forfaldne bygninger, hullede veje, salsa-musik og almindelige cubanere præger området. Gaderne er meget ens, men det er fascinerende at gå i området.

Strandpromenaden Malecon går hele vejen fra den gamle bydel og langt ud mod de rigere forstæder mod vest. Afhængig af vejret kan her være meget fredeligt eller fuldstændig proppet. Alligevel er turen langs Malecon som en tidsrejse tilbage i tiden.

Om natten er der i Centro masser af små steder hvor man kan høre musik eller deltage i kulturelle arrangementer. Et favoritsted jeg fandt er Casa de la Trova på San Lazaro, en parallel gade til Malecon, lige ved Parque Maceo. Stedet åbner omkring kl. 2000 og lukker ca. 2200. Denys der serverer Mojitos blev en god ven, og hver dag kan man se og hører poeter, forfattere, musikere og tryllekunstnere optræde. Meget intimt og simpelt, men en fantastisk cubansk oplevelse.

Vedado

Det gamle forlystelses område, med det store hotel Habana Libre som centrum. Her er et lidt anderledes Habana, flere turister bor herude, der er lidt bedre forsyningsmuligheder, og der er flere muligheder for natteliv. Det er et interessant område, især når man kommer gående, den korte tur fra Centro og herud.

Vinales Dalen

Centrum for den cubanske cigar-industri. Den halvstore by Pinar del Rio er transit for besøg i den smukke Vinales-Dal, hvor smukke småbjerge og små landsbyer præger området.

Trinidad

Et af de absolutte højdepunkter på enhver rejse til Cuba, Trinidad. Byen som mere er en stor landsby er umådelig smuk, små pladser, pastel-farvede huse, brostensbelagte stræder og masser af musik – det er Trinidad. Man kan kun blive fortryllet her.

Og tilmed ligger en af Caribiens bedste strande et par kilometer fra byen, Playa Ancon. Turkisfarvet vand skvulper roligt ind på kridhvidt sand, omringet af høje palmetræer. Her er kun et enkelt hotel og faktisk meget få turister, kun sektionen ved hotellet virker “beboet”. Et besøg på Cuba er fuldendt ved blot at besøge Trinidad
og Habana. Et absolut must.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *