Vandpibecafeer og flotte basarer er noget Tyrkiet er kendt for. Hvert år vælger mange danskere at tage en tur til Tyrkiet. Når turen går til Tyrkiet er formålet for mange, bare at komme ned og slappe af og nyde varmen. Når mange folk vælger, at turen skal gå til Tyrkiet vælger de enten Ankara og Alanya, som er to af Tyrkiets mest eftertragtede turistbyer.
En by som på den seneste tid har fået opmærksomhed er Tyrkiets hovedstad, Istanbul. Istanbul er kendt for, at være delt op i to dele, den europæiske del og den asiatiske del, hvor Bosporusstrædet deler byen op. Den europæiske del finder man flest historiske bygninger og monumenter som Hagia Sofia. Dermed er det også her der kommer flest turister. Den asiatiske del er mere ukendt for resten af verdenen end den europæiske del. Vælger man, at begå sig i den europæiske del af Istanbul er der ting, som man skal opleve; Den Store Basar, Den Egyptiske Basar, Den Blå Moske og Hagia Sofia.
Den store basar er et samlingssted for mange mennesker hver dag. Det er her, man kan købe alt lige fra smykker til tæpper. Den store basar blev bygget i 1453 af Sultan Fatih Mehmet. Den Store Basar kan virke uoverskuelig for den selv den lokale. Der er ca. 4000 butikker fordelt på 60 gader. Det er vigtigt, at man kan finde ud af at prutte om prisen. De tyrkiske sælgere er bevidste, om at når danskerne tager en tur til Tyrkiet kommer de med lommen fuld af guld. Hvis ikke man prutter om prisen kan man blive snydt.
Når turen går til Tyrkiet er Den Egyptiske Basar noget, som man også skal opleve. Her findes der alverdens krydderier. Den Egyptiske Basar blev bygget i 1663, og fik navnet Den Egyptiske Basar, da den blev opført af skatteindtægter fra Cairo. Den Egyptiske Basar er mere overskuelig, da den kun indebærer to gader, men bevæger man sig omkring basaren findes der et hyr af boder med mad og mennesker.
Hagia Sofia er også en seværdighed, man bør besøge når turen går til Tyrkiet. Hagia Sofia mest fantastiske byzantinske monument, som er blevet bygget. Hagia Sofia var engang hovedkirken i det Byzantinske Rige, men i 1935 blev det lavet til et museum. Hagia Sofia er en speciel bygning fordi det har blandede historier, hvor kristendommen og islam mødtes. De to forskellige religioner blev samlet i Hagia Sofia.
Når turen er gået til Tyrkiet er det vigtigt, at man også får oplevet Den blå moske. Den blå moske blev bygget af Sultan Ahmet. Det tog 8 år at bygge den blå moske. Den er samtidig også den eneste moske, som har 6 minirater. Moskeen hed oprindelig ikke den blå moske, men har fået navnet efter dens fantastiske udsmykning af Iznik-kakler. Om sommeren er der et fantastisk lysshow og lydshow omkring den blå moske, som er værd at se.
Når turen går til Tyrkiet er Istanbul en by, som er værd at opleve.
Private lejligheder i Tyrkiet
Private lejligheder i Tyrkiet er blevet meget populært indenfor de senere år. Præcis ligesom en hytte i de norske fjelde, eller et sommerhus ved den danske kyst, så kan en privat lejlighed i Tyrkiet være et tilflugtssted når man er ude at rejse, hvor man kan føle at man har sit helt eget – også selvom man ikke selv ejer den private lejlighed.
Selvom der er ligheder mellem private lejligheder i Tyrkiet og så en hytte i Sverige eller et dansk sommerhus, så er der bestemt også forskelle. Vejret i Tyrkiet er for det første meget anderledes, med en langt højere temperatur og langt mere solskin. Ting som f.eks. aircondition er derfor nærmest et must til en privat lejlighed i Tyrkiet.
Prisen for at leje en privat lejlighed i Tyrkiet er meget svingende, da kvaliteten er ligeså. De billigste ligger på omkring 3.000 kr. for en uge, mens nogle af de dyreste og mest luksuriøse kan koste op over 20.000 – igen blot for én uge. Der er også andre ting udover kvaliteten, der spiller ind på prisen. Tidspunktet på året og beliggenheden for den private lejlighed, betyder også meget. Beliggenheden vil oftest blive delt op i, hvor langt der er til bycentrum, hvor langt der er til en strand, og/eller om der er pool i området. At bade i et hav eller en pool er nærmest helt essentielt, da vejret i Tyrkiet som sagt er meget varmt.
Køber eller lejer man en af de mange private lejligheder i Tyrkiet, så er det vigtigt på forhånd at spørge ind til kvaliteten for den private lejlighed. Billeder af ferielejligheden er nødvendigt, video er helt ideelt, mens det allerbedste er, hvis man kan se lejligheden på egen hånd. Men sidder man her i Danmark og skal til at leje en privat lejlighed i Tyrkiet, så kan det selvfølgelig være meget svært lige at rejse til Tyrkiet for at få kigget på en given lejlighed.
En anden ting man kan gøre, hvis man skal leje og ikke købe en privat lejlighed i Tyrkiet, er at man kan spørge andre personer der har boet i samme lejlighed, hvordan kvaliteten er. Selvom man selvfølgelig ikke altid kan stole på enhver, så vil en snak med én eller flere personer der har boet i den private lejlighed, give et meget godt indtryk.
Praktiske ting
Der findes en masse ting man skal have styr på inden man tager af sted til Tyrkiet. Oftest vil man få en meget bedre oplevelse hvis man har styr på de praktiske ting, inden man tager af sted.
Visum Tyrkiet
Danskere der befinder sig i mindre, end 3 måneder i Tyrkiet behøver ikke visum. Det er dog nødvendigt, at have et dansk pas, der er gyldigt mindst 3 måneder efter hjemrejsedatoen.
Det er altid en god ide, at besøge den tyrkiske ambassades hjemmeside for nuværende regler.
Valuta
Valutaen i Tyrkiet hedder Tyrkisk Lira. Hvis man gerne vil have den aktuelle valutakurs kan man bruge valutakurser.dk.
Der er gode muligheder for, at veksle valuta i Tyrkiet og man kan også vælge, at betale med kreditkort mange steder. Der er dog også restauranter og butikker der ikke tager imod kreditkort, så sørg for at spørg inden man begynder, at spise.
Tidsforskel Tyrkiet
Tyrkiet er altid en time foran Danmark. Det vil sige, at klokken er 11 i Tyrkiet når den er 10 i Danmark.
Ligesom Danmark har Tyrkiet også sommertid, der er derfor ikke forskel på tidsforskellen.
Drikkepenge
Det er normalt at give drikkepenge på restauranter. Beløbet varier lidt alt efter service, men det er god stil, at give 5-10 % i drikkepenge.
Hvis du kører med Taxa er der ikke nogen forventning om drikkepenge, men det er alligevel altid en god ide, at runde op.
Internet
Tyrkiet har fine internetforbindelser og det er i dag muligt, at komme på internettet på de fleste hoteller. Nogle hoteller specielt de billige hoteller kan godt have tendens til, at kræve et lille beløb for brug af internettet.
Drikkevand
Vandet i hanerne er i dag fint i storbyerne det er dog normalt tilsat en del klor, hvilket godt kan give en dårlig smag.
Det er oftest den bedste ide, at købe vand på flaske, der kan købes for næsten ingen penge.
Vaccinationer Tyrkiet
Det er altid en god ide, at tjekke seruminstituttets hjemmeside for de seneste vejledninger angående vaccinationer.
Det er dog altid en god ide, at blive vaccineret for Hepatitis A og B, samt stivkrampe. Men tag en snak med din læge eller folkene fra seruminstituttet inden du tager af sted. Det er en god ide, at være opmærksom på, at det tager 3-4 uger, at få alle vaccinationerne, hvis du ikke har dem på forhånd.
Rejseforsikring
Det gule sygesikringskort kan du ikke bruge i Tyrkiet. Det er derfor en god ide, at undersøge hvad man ellers har af forsikringer.
Elektricitet
I Tyrkiet bruger man de samme 230 V, som man kender fra Danmark. Der er derfor ikke den samme risiko for, at ens elektriske udstyr går i stykker.
Det er også muligt, at bruge det almindelige tostiks ben i de fleste stik. Men man kan komme ud for, at det er nødvendigt, at anskaffe en adapter. Disse kan dog købes mange steder.
Sikkerhed
Tyrkiet er igennem de seneste år blevet meget mere sikkert, end tidligere. Specielt de destinationer, som turister normalt kommer til, er kriminaliteten lav. Det er dog altid en god ide, at være på vagt for lommetyve og lignende.